Piekeren is een belangrijke oorzaak van stressklachten. Piekeren doe je niet alleen met je hoofd. Langdurig piekeren lokt dezelfde lichamelijke reacties uit als diegene die zich voordoen wanneer we met een fysiek gevaarlijke situatie geconfronteerd worden. De hartslag gaat omhoog, stresshormonen komen vrij, er gaat extra energie naar de spieren voor een eventuele vecht- of vluchtreactie.
Op ‘piekerdieet’ gaan kan je helpen om af te kicken van het vele piekeren. Deze 3 tips helpen je op weg.
- Kies een piekerplek. Koppel piekergedachten aan een specifieke plek zoals de trap in je huis, een bepaalde stoel, een plekje in de tuin. Je mag alleen op die plek piekeren. Klinkt dit een beetje gek? We doen het nochtans met heel veel andere activiteiten. Zo vind je het vast normaal om groenten te snijden aan het aanrecht in de keuken maar minder gewoon om dat te doen in je badkamer. Zo kan je het ook gewoon gaan vinden om alleen op je piekerplek te piekeren.
- Beperk je piekertijd. Zet op je piekerplek een timer of wekker. Laat jezelf toe één- of tweemaal per dag een halfuur voluit te piekeren. Gebruik hiervoor de piekerwekker. Loopt deze af, dan heb je genoeg gepiekerd voor vandaag.
- Maak een piekerdoos. Betrap je jezelf op piekeren buiten je piekertijd, schrijf dan je piekergedachte op en stop ze in het piekerdoosje. Zodra je piekertijd ingaat, haal je één van je briefjes uit de doos en kan je er vol overgave over piekeren.
Je kan met je omgeving afspraken maken omtrent je piekerdieet. Misschien vinden ze het ook prettig om dit te doen. Je vraagt je huisgenoten om je met rust te laten als je op je piekerplek zit. Jij beslist of ze je mogen vragen waarover je piekerde. Ook over het piekerdoosje kan je afspraken maken: wil je dat anderen je piekergedachten lezen of niet?