Is je vakantie (bijna) voorbij? Ben je net terug uit vakantie? Wil je dat fijne vakantiegevoel wat langer kunnen aanhouden?

Tijdens onze vakantie daalt ons stressgevoel aanzienlijk. Ons humeur gaat er met sprongen op vooruit.

Helaas, na de vakantie zijn al die positieve effecten dikwijls snel weer verdwenen. Na een week blijft er van dat fijne vakantiegevoel zelfs niets meer over.

Hoe langer genieten van het vakantie-effect? Ik deel graag deze 3 tips van de Nederlandse onderzoekster Jessica de Bloom met je.

  1. Doorbreek de dagelijkse sleur
    Vakantie maakt mensen gelukkig omdat het hen helpt uit de dagelijkse routine te stappen. Na de vakantie doen we echter meestal weer precies hetzelfde als voorheen. Probeer het dit keer eens anders aan te pakken: doorbreek bewust die alledaagse monotonie. Ga eens op een andere manier naar het werk, neem een andere weg, doe je boodschappen bij een andere winkel, maak een wandeling in je lunchpauze, spreek een collega aan waar je zelden of nooit contact mee had, probeer een nieuw recept uit of begin aan een nieuwe hobby.
  2. Begin op woensdag weer met werken – als het voor deze keer te laat is, neem het dan alvast mee voor je volgende vakantieplan!
    Doordat je je lekker uitgerust voelt na terugkeer, heb je misschien de neiging om extra hard van stapel te lopen. Zonde, want je raakt je vakantiegevoel meteen weer kwijt! Probeer vooral niet meteen overuren te draaien, omdat je denkt dat je alles op je eerste werkdagen moet afhandelen. Een korte eerste werkweek en het volgende weekeinde al weer in het vooruitzicht kunnen je helpen om het lekkere relaxte gevoel langer vast te houden.
  3. Neem liever meerdere korte vakanties dan 1 lange
    We gaan ons niet beter voelen hoe langer de vakantie duurt. Op dag acht bereiken we al het toppunt: dan hebben we het minste stress en het beste algemeen gevoel. Daarom raadt De Bloom aan om geregeld korte vakanties te nemen in plaats van één keer lang weg te gaan.
Hoe het vakantie-effect verlengen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 − drie =